Arkkitehtuuri

Funktionalismi oli tehnyt tuloaan myös Viroon 1920-luvulta alkaen, ja myös professori August Tammekann halusi uuden tyylin mukaisen rakennuksen. Alvar Aalto suunnitteli rakennuksen Paimion parantolan rakennustyön loppuvaiheen aikana, ja talon ulkoasuun vaikutti Paimion lääkärirakennusten tapaan keskieurooppalainen askeettinen modernismi.

 

Villa Tammekannin oli tarkoitus olla tiilirunkoinen, betonivälipohjainen ja tasakattoinen. Virolainen rakentamistapa ja taloudelliset ongelmat johtivat kuitenkin siihen, että rakennus toteutettiin osin kovin muunneltuna ja riisuttuna. Pahoin vuotanut tasakattokin korotettiin harjakatoksi toisen maailmansodan jälkeen.

 

Alvar Aallon suunnitelman pääpaino on sisätilojen toimivuudessa ja tilallisessa mielenkiintoisuudessa. Julkisivut olivat monien muiden Aallon kohteiden tavoin piirretty sisätilojen ehdoilla. Aallon suunnitelman keskeinen elementti oli jo varhaisessa vaiheessa hahmoteltu yhdistelmä koko olohuoneen levyisestä rautarakenteisesta nauhaikkunasta ja tämän alapuolisesta avotakasta.