Historia

Tarton yliopiston maantieteen professori August Tammekann oli hankkinut keväällä 1932 tontin omakotitalolle uudesta Tähtveren puutarhakaupunginosasta. Professori Tammekann oli J. G. Granön entinen oppilas ja tapasi Granön välityksellä Turussa Alvar Aallon, joka otti tehtäväkseen Tammekannin omakotitalon suunnittelemisen.

 

Villa Tammekannin rakennustyöt käynnistyivät nopeasti kesällä 1932. Viroon levinnyt lamakausi ja vaikeudet tavarantoimituksissa hankaloittivat työtä, ja lopulta rakennus ei 1930-luvulla valmistunut Alvar Aallon suunnitelmien mukaiseksi. Tammekannin perhe muutti keskeneräiseen rakennukseen vuonna 1933.

Toinen maailmansota muutti niin Viron kuin Tammekannien perheen kohtaloa. Perhe pakeni neuvostomiehittäjiä kesällä 1940, ja toisen maailmansodan jälkeen Villa Tammekann kansallistettiin. Omakotitalo muutettiin neuvostojärjestelmälle tyypillisesti pienkerrostaloksi, jossa enimmillään asui 6-8 taloutta.

 

 

 

 

 

 


Sivun yläosan kuva: kortti sarjasta ”Universitas Tartuensis 2001 juubelipostkaartide seeria”, painanut Tulemees. Kuvassa on Tarton yliopiston päärakennus.