Turun yliopiston ja Tarton yliopiston Granö-keskus

Tervetuloa Turun yliopiston ja Tarton yliopiston Granö-keskukseen, Villa Tammekanniin!

Turun Yliopistosäätiö toivoo, että vierailu Granö-keskuksessa on kaikille Turun yliopiston ja Tarton yliopiston ystäville mieleenpainuva ja viihtyisä kokemus. Seuraavassa joitakin käytännön asioita tilojen käytöstä.

Arkkitehti Alvar Aallon suunnitteleman Villa Tammekannin entisöinti on toteutettu Alvar Aallon alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti ja 1930-luvun funkishenkeä noudattaen. Materiaali-ja värivalintoihin on kiinnitetty erityistä huomiota. Sisustusratkaisut on tehty siten, että suunnittelijan alun perin tavoittelema henki ja kodinomaisuus säilyisi.

Tilojen käyttö on tarkoitettu Turun yliopistolle ja sen yhteistyökumppaneille. Keskus ei ole avoin majatalo tai hotelli. Toivomme, että vierailu talossa on viihtyisä, inspiroiva, rauhallinen ja positiivinen kokemus.

Huonekansioon on koottu keskeiset puhelinnumerot yms. Huoneissa on myös Turun Yliopistosäätiön ja Turun yliopiston esite ja vuosikertomus. Kirjaan Alvar Aalto – Villa Tammekann voi tutustua olohuoneessa. Kirjan painos on loppu, joten sitä ei tällä hetkellä voi ostaa. Julkaisun ”Origin of Landscape Science” hinta on 5 euroa.

Kirjaston vitriinissä on tietoa Turun ja Tarton yliopistoista sekä niiden historiasta, samoin kuin maantieteestä kertovaa materiaalia. Vanhaa materiaalia on käsiteltävä erityisellä varovaisuudella. Vitriinin päällä ovat säätiön esitteet ja vuosikertomukset, joita voi ottaa mukaan. Kirjahyllyssä on myös Alvar Aalto Säätiön Villa Tammekanniin lahjoittama kattava Alvar Aalto -kirjojen sarja. Kirjaston kirjahyllyssä on esitemateriaalia ja lehtiä Turun yliopistosta, Tarton yliopistosta ja Tarton kaupungista. Turku-aiheisia kirjoja on kellarikerroksen Turku-huoneessa.

Talon toisen kerroksen taide on deponoitu Jyväskylän taidemuseosta. Taiteilija on Juhani Petäjäniemi. Hallissa oleva kirja kertoo Petäjäniemen töistä lisää. Olohuoneeseen sijoitetun Alvar Aalto -aiheisen valokuvataiteen on Alvar Aalto Säätiö pysyvästi sijoittanut Villa Tammekanniin. J.G. Granön Sininen Altai -näyttelyn valokuvataideteokset ovat Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran omistamia ja ne on pysyvästi sijoitettu Granö-keskukseen. Ks. Sininen Altai – J.G. Granö Siperian valokuvaajana 1902–1916.

Kirjastossa on kopiokone, skanneri ja kirjoitin sekä kannettava tietokone vierailijoiden käyttöön. Alakerrassa on televisio vierailijoiden käytössä. Sanomalehti on luettavissa aamupalan yhteydessä keittiössä. Talossa on avoin langaton verkko, salasanaa ei tarvita.

Villa Tammekannin isäntäpari opastaa tarvittavat muut käytännön seikat Granö-keskukseen saapumisen yhteydessä.